1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση Μεγάλος Όζος Στον Θυρεοειδή

Discussion in 'Παθησεις Θυρεοειδούς και άλλων αδένων.' started by ultrex, Aug 24, 2010.

Watchers:
This thread is being watched by 3 users.
  1. ultrex

    ultrex New Member

    Γεια σας.Η μητέρα μου ,71 ετών,είχε τα ακόλουθα αποτελέσματα σε πρόσφατο υπερηχογράφημα:
    Διαστάσεις:ΔΕ Λοβός:1,96 cm x 5,05 cm x 2,09 cm..Όγκος V=10,8 cm3
    ΑΡ Λοβός:2,98 cm x 5,22 x 2,59 cm.Όγκος V=21,12 cm3
    D ισθμού=0,75 cm
    -Θυρεοειδής αδένας αυξημένων διαστάσεων με ήπια ανομοιογένεια του παρεγχύματος .
    -Ο έλεγχος με έγχρωμο Doppler ανέδειξε μετρίου βαθμού αύξηση της αιμάτωσης του αδένα.
    -Επανελέγχεται ο ευμεγέθης όζος στον αριστερό λοβό με παρουσία πολλαπλών περιοχών κυστικής εκφύλισης,με επασβεστώσεις και έντονη εσωτερική και περιφερική αγγείωση,διαστάσεων 4,5 cm x 4,05 cm x 2,25 cm,χωρίς ουσιαστική διαφοροποίηση συγκριτικά με την προ εξαμήνου εικόνα.
    -Στο δεξιό λοβό επανελέγχονται οι δύο υποηχογενείς όζοι,ο ένας με παρουσία αδρών επασβεστώσεων,τοπικής κυστικής εκφύλισης και σχετικά έντονη περιφερική αγγείωση,μεγίστης διαμέτρου 1,8 cm και ο δεύτερος συμπαγής με σχετικά έντονη περιφερική αγγείωση,μεγίστης διαμέτρου 1,1 cm.
    -Δεν παρατηρούνται διογκωμένοι επιχώριοι λεμφαδένες.
    Θα ήθελα να μάθω,δεδομένης της ηλικίας της μητέρας μου και του σακχαρώδους διαβήτη από τον οποίο πάσχει,αν μια βιοψία θυρεοειδούς θα μπορούσε σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος να την βοηθήσει να αποφύγει το χειρουργείο και τι πρέπει γενικότερα να κάνει.Οι αιματολογικές της ήταν φυσιολογικές και λαμβάνει το Thyrostat των 5 μία φορά την ημέρα.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  2. sambalisG

    sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

    Καλημερα.
    Οι χαρακτηρες του όζου, δεν μπορω να πω πως ειναι καλοί.
    Προχωρηστε με ασφάλεια στην παρακέντηση και αν ειναι αρνητική μπορείτε να περιμενετε φυσικά.
    (Πάντως η ηλικία της δεν είναι μεγάλη ξερετε.:redface:.)
  3. ultrex

    ultrex New Member

    Ευχαριστώ πολύ για τη γρήγορη απάντησή σας.Αν χειρουργηθεί μέσα στο επόμενο έτος πιστεύετε ότι θα έχει καλή εξέλιξη;Αν η παρακέντηση είναι θετική ή ύποπτη,πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα;Σε μια τέτοια περίπτωση πόσο μπορεί να είναι το προσδόκιμο επιβίωσης;Ευχαριστώ.
  4. sambalisG

    sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

    Η νεοπλασία στον θυρεοειδή είναι απο τις "καλοηθέστερες" μορφες κακοηθείας.
    Εφ'οσον δεν υπάρχει λεμφαδενοπάθεια στον τράχηλο, η πρόγνωση ειναι άριστη, σε συνδυασμο με θεραπεία με Ιώδιο!
    Αν η παρακέντηση ειναι "ασχημη", θα πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα.
  5. ultrex

    ultrex New Member

    Ευχαριστώ πολύ και πάλι.Αν κατάλαβα καλά,αν η βιοψία είναι αρνητική,πρέπει να κάνει θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο και φάρμακα;
  6. sambalisG

    sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

    Οχι εννοω, πως γινεται πρωτα επέμβαση και μετά χορηγηση ιωδίου.
  7. ultrex

    ultrex New Member

    Ευχαριστώ πολύ!
  8. Καλημέρα! Θα ήθελα να κάνω μερικές επισημάνσεις στο θέμα σας. Τόσο το μέγεθος ,όσο και τα χαρακτηριστικά των όζων που αναφέρετε,θέτουν υποψία κακοήθους χαρακτήρα τουλάχιστον ενός από αυτούς.Η παρακέντηση δια λεπτής βελόνης θα πρέπει να γίνει σε περισσότερους του ενός όζου...Το αρνητικό για κακοήθεια αποτέλεσμα της παρακέντησης ,δυστυχώς δεν μας εξασφαλίζει οτι δεν υπαρχει εστία κακοήθειας,διότι κακοήθης εξαλλαγή δε συμβαίνει σε ολη την έκταση του κάθε όζου ,αλλα σε καποιο σημείο του ,το οποίο εαν δεν "πετύχει" η βελόνη της παρακέντησης ,θα μας δώσει αρνητικό για κακοήθεια αποτέλεσμα...
    Τέλος ,δεν καταλαβαίνω γιατι η μητέρα σας λαμβάνει την φαρμακευτική αγωγή με 1 thyrostat ,δοσολογία η οποία δεν έχει σχεδόν καμμία δράση...και μάλλόν δε τη χρειάζεται.
    Η γνώμη μου είναι οτι η μητέρα σας εχει απόλυτη ένδειξη να υποβληθεί σε ολική ή σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή και είναι λάθος να περιμένετε(...τι?).
    Η πρόγνωση είναι άριστη μετά από μια σωστή χειρουργική επέμβαση και το σωστο μετεγχειρητικό προγραμματισμό ,ο οποίος θα περιλαμβάνει ή όχι χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου ανάλογα με τα ευρήματα της ιστολογικής έκθεσης.
    Με εκτίμηση.
  9. ultrex

    ultrex New Member

    [FONT=&quot]1.«Τόσο το μέγεθος ,όσο και τα χαρακτηριστικά των όζων που αναφέρετε,θέτουν υποψία κακοήθους χαρακτήρα τουλάχιστον ενός από αυτούς.» Ποιού από ολους;[/FONT]
    [FONT=&quot]2.« Η παρακέντηση δια λεπτής βελόνης θα πρέπει να γίνει σε περισσότερους του ενός όζου...Το αρνητικό για κακοήθεια αποτέλεσμα της παρακέντησης ,δυστυχώς δεν μας εξασφαλίζει οτι δεν υπαρχει εστία κακοήθειας,διότι κακοήθης εξαλλαγή δε συμβαίνει σε ολη την έκταση του κάθε όζου ,αλλα σε καποιο σημείο του ,το οποίο εαν δεν "πετύχει" η βελόνη της παρακέντησης ,θα μας δώσει αρνητικό για κακοήθεια αποτέλεσμα...» Τότε γιατί γίνονται παρακεντήσεις;Άλλωστε,και ο κύριος Σάμπαλης τη συνιστά,αν κατάλαβα καλά.[/FONT]
    [FONT=&quot]3.«Τέλος ,δεν καταλαβαίνω γιατι η μητέρα σας λαμβάνει την φαρμακευτική αγωγή με 1 thyrostat ,δοσολογία η οποία δεν έχει σχεδόν καμμία δράση...και μάλλόν δε τη χρειάζεται.» Θα πρέπει να ρωτήσετε τον ενδοκρινολόγο της για αυτό.[/FONT]
    [FONT=&quot]4.« Η γνώμη μου είναι οτι η μητέρα σας εχει απόλυτη ένδειξη να υποβληθεί σε ολική ή σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή και είναι λάθος να περιμένετε(...τι?).» Η ειρωνεία της δήθεν ρητορικής ερώτησής σας δεν βοηθάει σε κάτι.Όσο για το τι μπορεί να περιμένουμε,μα ασφαλώς να δούμε αν είναι οι όζοι ψυχροί ή θερμοί,αν παρουσιάζουν πιθανότητα κακοήθειας ή όχι,αν είναι ανεβασμένοι οι καρκινικοί δείκτες κλπ.Σας παραπέμπω και πάλι στην απάντηση του συναδέλφου σας[/FONT]
    [FONT=&quot]5«Με εκτίμηση» Δεν διέκρινα ιδιαίτερη,αλλά ευχαριστώ για το χρόνο σας.


    [/FONT]
  10. Με οση καλή διάθεση μου εχει απομείνει μετα απο τα σχόλια σας,και διχως ιχνος μομφης, που διακατεχει την απαντηση σας,οφείλω να σας απαντησω.
    1)Στην εκθεση του υπερηχογραφηματος περιγράφονται τρεις διαφορετικοί όζοι ,καθενας απο τους οποίους εχει αυξημένη πιθανότητα να εχει υποστεί κακοήθη εξαλλαγη σε κάποιο σημείο του.Δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε εκ των προτέρων ποιός ή ποιοί απο αυτους.Και οι τρείς όζοι είναι ύποπτοι , υπερηχογραφικά.
    2)Η μητέρα σας πρέπει να υποβληθεί σε παρακέντηση και των τριών όζων.Πολλές φορες γινεται το λαθος να παρακεντείται μονο ο μεγαλύτερος όζος και ετσι να οδηγουμαστε σε λάθος συμπεράσματα διοτι το πρόβλημα βρίσκεται σε εναν μικροτερο όζο του ίδιου ή του έτερου λοβού.Θα ρωτήσετε βεβαια πως το γνωρίζουμε αυτό.Συνιστά εύρημα της ιστολογικής εκθεσης μετα απο επεμβάσεις ολικής ή σχεδόν ολικής θυρεοειδεκτομής ,οι οποίες πραγματοποιούνται σε ασθενείς με ευμεγέθεις όζους (>3εκ.) ,ύποπτους υπερηχογραφικά, σε υπόστρωμα πολυοζώδους βρογχοκήλης ή αλλης παθολογιας του θυρεοειδούς αδένα,όπου η κακοήθης εστία ανευρισκεται οχι στον μεγαλο όζο αλλα , σε μικροτερο.
    3)Την παρακέντηση την αξιολογούμε μόνο οταν το αποτέλεσμα της θέτει την υποψία κακοήθειας.Γι΄αυτο την προτείνω κιόλας ,γεγονός που ίσως δεν αντιληφθήκατε. Εντούτοις ,οταν το αποτέλεσμα της παρακεντησης δε θέτει την υποψία κακοήθειας και ειδικά σε ευμεγέθεις όζους με τα συνοδά υπερηχογραφικά χαρακτηριστικά που περιγράφετε,το μόνο που δεν κάνουμε ειναι να εφησυχάζουμε.Αρα ,αρνητική παρακέντηση στη δική σας περίπτωση δεν μας καθησυχάζει.Θετική παρακέντηση στη δικη σας περίπτωση ,επιβεβαιώνει τις υποψίες μας (Διάγνωση 95% σίγουρη) και πείθει εσας που είστε σε δίλλημα.
    4)Οι καρκινικοί δείκτες δε χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της κακοήθειας ,διοτι οταν αυξάνονται ειναι μάλλον αργά.Δηλαδή θα σας πρότεινα να μη περιμένετε ποτε θα αυξηθουν για να προβείτε στο χειρουργείο.Χρησιμοποιούνται όμως στη μετεγχειρητική παρακολούθηση οταν διαγνωσθει κακοήθεια ιστολογικά.(Ελπίζω οι φυσιολογικές αιματολογικές εξετάσεις να περιλαμβάνουν '¨θυρεοσφαιρίνη - καλσιτονίνη¨).
    5)Η διάκριση θερμών ή ψυχρών οζων δεν έχει θέση στη διαγνωστική προσπέλαση πολλαπλών όζων.Θα έιχε βέβαια ,εαν επρόκειτο για μονήρη όζο.
    6)Οσο αφορα τη φαρμακευτική αγωγή της ,η επισήμανση μου μάλλον ήταν άστοχη ,αφού οπως πολύ σωστα απαντήσατε, ειναι θέμα του ενδοκρινολόγου της.
    Συμπερασματικά , αφού κάνετε τη παρακέντηση και στους τρεις όζους (ενα δεδομενο περισσότερο) ,πραγματικά δεν εχετε να περιμένετε κατι.
    Εαν δε, σε ολα τα παραπάνω ,προσθεσετε και το δεδομένο του σακχαρώδους διαβήτη (που εμμέσως σημαίνει στεφανιαία νόσος ,αγγειοπάθεια ,νευροπάθεια) ,αντιλαμβάνεστε οτι όσο νωρίτερα σε ηλικία ,τοσο σε καλύτερη κατάσταση υγέιας βρίσκεται η μητέρα σας.Δηλαδή σε δυο χρόνια ,ο διεγχειρητικός κίνδυνος θα είναι μεγαλύτερος.

    Η προσπάθεια μου ήταν να βοηθήσω εξ αρχης ,αλλα και τώρα ,γιατί ειναι ενα θέμα που κατέχω άριστα ,στη πράξη και στη θεωρία.
    Η γνώμη μου στηρίζεται στα πιο σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
    "Revised American Thyroid Association Management Guidelines for Patients with Thyroid Nodules and Differentiated Thyroid Cancer - 2009".
    Επειδή σας βρίσκω αρκετά ευαισθητοποιημένο για το προβλημα υγειας της μητέρας σας ,αλλα και ολίγον αρνητικά προκατελειμένο ,ειδικά απέναντι μου, χωρις πραγματικά να καταλαβαίνω το λόγο,ρίξτε μια ματια στο παραπανω ,τελευταιο consensus των κορυφαίων ειδικών (ενδοκρινολόγων και χειρουργών) του κόσμου.

    Τέλος ,ο κ.Σαμπαλης ειναι ενας εξαιρετικός συνάδελφος ,τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα ,και με τον οποίο δε νομίζω οτι διαφώνησα σε κάποιο σημείο.Προσπάθησα να είμαι πιο αναλυτικός και επεξηγηματικός ,αλλα μάλλον αυτο το εκλάβατε ως ειρωνία-απαξίωση.
    Θα μου επιτρέψετε να σας χαιρετήσω με τον ίδιο αυθεντικό τρόπο

    Με εκτίμηση
  11. sambalisG

    sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

    Δεν νομίζω πως θα πρέπει να τίθεται θεμα παρεξηγήσεως μεταξυ μελών του φορουμ και ειδικά με ένα συνάδελφο, που απο τα συμφραζόμενα γινεται αντιληπτή η επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόθεση του, με την οποία συμφωνω, και νομίζω πως ο σκοπός των παρατιθεμένων απόψεων του ήταν καθαρά συμβουλευτικού και μη ιδιοτελούς χαρακτήρα.

    Τα δικα μου σχόλια πολύ πιό λιτά (ισως λόγω κούρασης:redface:), ουσιαστικά δεν διαφέρουν απο τις τεκμηριωμένες αποψεις του συναδέλφου.

    Θα ηθελα να προσθέσω τελος πως εδω στο φορουμ, προσπαθούμε απο τον παλαιότερο έως τον νεότερο (συνεργάτη εννοώ), να βοηθήσουμε όσο μπορούμε (και μαλιστα ανιδιοτελώς), και πολλές φορές οι απόψεις μας έτσι οπως παρατίθενται, μπορεί να ειναι ενοχλητικές μεσα στην επιστημονική τους απολυτότητα, αλλά ελπίζω πως γίνεται αντιληπτό στο τέλος πως δεν είναι για κακο σκοπό!;)
  12. ultrex

    ultrex New Member

    Ευχαριστώ πολύ και τους δυο εξαιρετικούς επιστήμονες.Αναφορικά με το δεύτερο σχόλιο του κυρίου Μίχα,έχω να σημειώσω τα εξής:
    1.Ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνιση.Αληθεύει ότι είναι ίσως καλύτερο σημάδι η ύπαρξη πολλαπλών όζων αντί ενός μονήρους;
    2.Ευχαριστώ πολύ.
    3.Ο Θεός βοηθός λοιπόν...
    4.Θυρεοσφαιρίνη και καλσιτονίνη ήταν φυσιολογικές.Είναι καλό σημάδι αυτό;
    5.Ευχαριστώ πολύ
    6.Υπήρχε υπερθυρεοειδισμός,οπότε,αν έχω καταλάβει καλά,ισως είναι θερμός ο όζος.Αν ναι,είναι καλό αυτό;Πρέπει να κάνει σπινθηρογράφημα;
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
    Με ειλικρινή εκτίμηση,
    ultrex
  13. Καλησπερα.
    Αφου ευχαριστήσω θερμά τον κύριο Σάμπαλη για την παρέμβαση και το σχόλιο του, θα ήθελα να σας απαντήσω στα ερωτήματά σας.
    Γενικότερα, η ταυτοποίηση πολλών όζων στον θυρεοειδή αδένα συνιστά ένα πολύ συχνό εύρημα υπερηχογραφικά.και σαφώς τις περισσότερες φορές δεν εγκυμονεί ανησυχία. Η ανεύρεση μονήρους όζου μας θέτει πάντα σε εγρήγορση προκειμένου να παρακολουθούμε πιο τακτικά τον ασθενή, διότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να υποκρύπτει κακοήθεια.
    Όζοι περισσότεροι του ενός,μεγέθους (>1,5εκ.), με επασβεστώσεις ,αυξημένη αγγείωση, ιδιαίτερα περιφερική, και μικτή σύσταση ή συμπαγείς, είναι πιο ανησυχητικό εύρημα από τον μονήρη όζο.
    Όζοι που εμφανίζονται σε υπόστρωμα υπερθυρεοειδισμού είναι ακόμα πιο ανησυχητική ένδειξη.
    Η γνώμη μου είναι οτι δεν χρειάζεται να προβείτε σε σπινθηρογράφημα.
    Και ,βέβαια, οι φυσιολογικές τιμές της θυρεοσφαιρίνης και της καλσιτονίνης, είναι μια πολύ ευχάριστη πληροφορία (επιτέλους...).

    Με εκτίμηση
  14. ultrex

    ultrex New Member

    Ευχαριστώ πολύ!
  15. ultrex

    ultrex New Member

    Και μία ακόμη ερώτηση:Μετά τα τελευταία στοιχεία που σας έδωσα,εξακολουθεί να ισχύει αυτό που μου γράψατε αρχικά και το οποίο σας παραθέτω;

    Με εκτίμηση,
    ultrex.
  16. Καλησπέρα.
    Ακόμα κι αν επιβεβαιωθεί ιστολογικά κακοήθεια, η πρόγνωση είναι άριστη, σε ποσοστό που αγγίζει το (90%), εφόσον δεν καθυστερήσει πολύ η χειρουργική αφαίρεση.

    Με εκτίμηση
  17. ultrex

    ultrex New Member

    Ευχαριστώ πολύ.

    Με εξαιρετική εκτίμηση,
    ultrex.

Share This Page