1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Κυστη θυρεογλωσσικου πορου

Discussion in 'Παθησεις Θυρεοειδούς και άλλων αδένων.' started by Διονυσης, Mar 17, 2008.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
  1. Διονυσης

    Διονυσης New Member

    Καλησπέρα σας. Είμαι 43 ετών, άνδρας και πρόσφατα ανακάλυψα ότι έχω έναν μονήρη ψυχρό όζο στην μεσότητα του ισθμού 24mm διαμέτρου. Oi αιματολογικές ειναι φυσιολογικές (εκτος anti-TPO=510). Η κυταρολογική έδειξε παχύ ίζημα κολοειδούς και πυκνωτικούς πυρήνες, εικόνα συμβατή με κολλοειδή κύστη, αρνητικό για κακοήθεια και με απουσία θυλακικων κυττάρων. 2 ενδοκρινολόγοι που επισκέφθηκα, συμφωνούν ότι πρόκειται μάλλον για κύστη θυρεογλωσσικού πόρου (στην ηλικία μου!!) αλλά διαφωνούν στα υπόλοιπα. Ο ένας μου λέιε να το αφήσω όπως είναι και ο άλλος ότι πρέπει άμεσα να αφαιρεθεί και μάλιστα μάλλον ολόκληρος ο αδενας. Τι λέτε εσείς?? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Διονύσιος
  2. bolanis

    bolanis New Member

    Είναι αρκετά σύνηθες να διαγιγνώσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία (φτάνει μέχρι 40-50%). Είναι χαρακτηριστικό ότι μετακινείται με την κίνηση της γλώσσας μέσα - έξω.
    Συστήνεται πρώτα να γίνεται ένας έλεγχος με ορμονικές εξετάσεις και στη συνέχεια υπερηχογράφημα ή σπινθηρογράφημα του θυρεοειδή διότι μερικές φορές η κύστη μπορεί να αποτελεί το μόνο λειτουργικό θυρεοειδικο ιστό.
    Οι ενδείξεις για χειρουργική εκτομή της κύστης μαζί με τον πόρο (με συναφαίρεση του τμήματος του υοειδούς οστού για να μην υποτροπιάσει, Sistrunk procedure) είναι:
    α) η αύξηση του μεγέθους
    β) ο κίνδυνος επιμόλυνσης και φλεγμονής,
    γ) η ανάπτυξη κακοήθειας σε πολύ μικρό ποσοστό 1-2%
    Συνεπώς από χειρουργικής πλευράς συνιστάται η επέμβαση για να αποφευχθούν οι παραπάνω επιπλοκές.
    Δε χρειάζεται αφαίρεση και του θυρεοειδή αδένα εκτός και αν υπάρχουν άλλες ενδείξεις.
  3. sambalisG

    sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

    Αγαπητέ Διονύση, μου κάνει εντύπωση ότι έχετε όζο στον ισθμό, έγινε παρακέντηση στον ισθμό και σας είπαν πως είναι κύστη θυρεογλωσσικού πόρου!!!:eek:

    Κολλοειδές σημαίνω πως προφανώς παρακέντησαν κολλοειδή όζο του ισθμού του θυρεοειδούς. Η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου ανευρίσκεται υψηλότερα συνήθως και στην διαδρομή μεταξύ γλώσσας και θυρεοειδούς (εμβρυϊκη πορεία)!
    Στην περίπτωση θα πρέπει να το διερευνήσετε περισσότερο με κάποια τομογραφία (συνήθως μαγνητική)!!!;)
  4. bolanis

    bolanis New Member

    Πέρα από τα γενικά στοιχεία για την κύστη θυρεογλωσσικου πόρου που προανέφερα, θα συμφωνήσω απόλυτα στην παρατήρηση του κ. Σαμπαλη ότι υπάρχουν κάποιες αντιφάσεις και θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση.
  5. Διονυσης

    Διονυσης New Member

    Καλημέρα και καλή σας εβδομάδα. Αρχικά σας ευχαριστώ πάρα πολύ και μόνο που μπήκατε στον κόπο να μου απαντήσετε. Τελικά επισκέφθηκα ειδικό χειρούργο και θα κάνω την Παρασκευή αφαίρεση. Σας Ευχαριστώ. Διονύσης
  6. tkrispis

    tkrispis New Member

    καλησπερα σε ολους..

    εχω και εγω αυτη την κυστη απο τον μαρτιο και συμφωνησα με ενα καλο χειρουργο σε νοσοκομειο να τη βγαλω.
    ειμαι 44 χρονων και εχω περασει στα33 ελαφρυ εγκεφαλικο..με διαγνωση απο νευροπιεση.
    δε μου εμεινε κουσουρι εκτος απο ευκολη αναγουλα και με παρακολουθηση απο υπερτασιολογο παιρνω μισο ακουρετικ και ρυθμιστηκε.
    με την εισαγωγη μου στο νοσοκομειο για την επεμβαση κολησαν οι εξετασεις μου στην πηκτικοτητα INR και με εβγαλαν γιατι επρεπε να διορθωθει πρωτα απο ρευματολογο.
    αφου εκανα θεραπεια 4 μηνες για αντιφοσφωλιπιδικο συνδρομο που ισως ηταν και αιτια του εγκεφαλικου μου ..
    ρυθμιστηκε τωρα και παιρνω 3/4 sintrom4mg καθε μεσημερι και το πρωι ενα plaquenil200.
    τωρα το inr μου ειναι στο 2 και κλεινω ραντεβου για τις 26/11/08 να κανω την εγχειριση αφου κοψω 10 μερες πριν το sintrom και το αντικαταστησω με ενεσεις clexane 0.4mg,αξονικη,φουλ αιματος,ακτ. θωρακος και ναμαι.
    αλλα επειδη τις τραβαω τις ταλαιπωριες σημερα με βαλανε στο χειρουργειο αλλα ο αναισθησιολογος ηθελε να σιγουρευτει γιατι το inr που ειχα ηταν 1.25 και με ξαναβγαλαν μεχρι να βγαλουν φρεσκο.
    σε 1 βγηκαν και ακυρωθηκε παλι η επεμβαση μεχρι να ρυθμισει παλι ο ρευματολογος μου το inr. ειχα pt.14.7 με μαρτυρα 12 και ptt77 /30 inr1.0.
    ετσι πηρα παλι εξιτηριο .
    δεν εχω κατι με τους γιατρους ..πολυ καλα εκαναν τη δουλεια τους οι ανθρωποι αλλα εχω βαρεθει την ταλαιπωρια και λεω να αφησω την κυστη στη θεση της.
    υπαρχει καποια περιπτωση να αποροφηθει απο μονη της ..μηπως πειραζει κατι που τρωω..
    τουλαχιστον για φετος παραιτουμαι..
    ευχαριστω
  7. sambalisG

    sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

    ...δεν απορροφάται από μόνη της και δεν έχει σχέση με το φαγητό!:biggrin:

Share This Page