1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση ΚΥΣΤΗ ΘΥΡΕΟΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ 2010

Discussion in 'Παθησεις Θυρεοειδούς και άλλων αδένων.' started by new_mammy, Nov 22, 2010.

Watchers:
This thread is being watched by 5 users.
  1. new_mammy

    new_mammy New Member

    Καλημερα σας

    ειμαι 27 χρονων και πριν 3 χρονια ανακαλυψα οι εχω κυστη θυρεογλωσσικου πορου καθως μετα απο κρυωμα που ειχα και μια περιοδο εντονης κουρασης παρατηρησα οτι ο πονος στο λαιμο δεν ηταν ο συνηθης ποναλαιμος αλλα κατι πιο πιεστικο το οποιο μεχρι τοτε δεν ειχα ξανανιωσει.
    εκανα υπερηχο και βρεθηκε κυστη κατα τη μεση γραμμη οπως μου ειπαν και την χαρακτηρισαν κυστη θυρεογλωσσικου πορου.
    ο φοβος μου τα τρια αυτα χρονια που περασαν αλλα και μια εγκυμοσυνη δεν μου επετρεψαν να χειρουργηθω αλλα μαλλον να καθησυχαστω απο το γεγονος οτι δεν ενοχλουμουν τοσο πολυ καθως κανενα συμπτωμα δεν με εκανε να τρεξω στο γιατρο παλι.
    τελευταια λογω εντονης κουρασης και παλι-μολις τεκνοποιησα- νιωθω εντονη πιεση στο λαιμο μου και πολλες φορες οταν μιλαω δεν μπορω να φωναξω δυνατα γιατι με πιεζει το ιδιο και παλι σημειο που με πιεζε και τοτε.
    δεν εχω κανει καποια επαναληπτικη εξεταση-θα προγραμματισω συντομα υπερηχο αλλα...
    ηθελα να ρωτησω...
    ποσες μερες νοσηλεια απαιτει η αφαιρεση της κυστης?
    τι μεγεθος ειναι η τομη?
    ποναει η επεμβαση?
    τι σημαδι αφηνει??(αν κρινω απο την ανταποκριση του δερματος μου στην πλαστικη μετα την καισαρικη θα εχω να κανω με ενα σημαδι τυπου βαμπιρ)
    εχει σχεση η κυστη με αλλοιωση φωνητικων χορδων?
    σε ποιες περιπτωσεις κοβεται στην βαση της γλωσσας η περιοχη που ονομαζεται τρημα οπως διαβασα?
    το σπινθηρογραφημα που διαβασα οτι χρειαζεται για τον θυρεοειδη γινεται απο ηπερηχογραφιστα?
    η βαση του οστου που κοβεται ποναει? ειναι ορατη η οποιαδηποτε ανατομικη διαφορα στον ασθενη?

    δεν γνωριζω καποιον στην αθηνα σχετικο με αυτες τις παθησεις
    αν υπαρχει καποιος που μπορειτε να με παραπεμψετε εστω και με προσωπικο μηνυμα θα το εκτιμουσα πολυ
    απο διαγνωστικο κεντρο μεχρι χειρουργο

    ευχαριστω εκ των προτερων
  2. Καλημέρα σας. Η πάθηση σας ανήκει στις σπάνιες περιπτώσεις κατα τις οποίες ο θυρεοειδής αδένας ,ο οποίος σχηματίζεται στη βάση της γλώσσας κατα την εμβρυίκή ζωή ,κατερχόμενος προς την μόνιμη ανατομική του θέση ,εγκαταλείπει σε αλλοτε άλλο σημείο της διαδρομής του κυστική κοιλότητα ,η οποία μπορει να περιλαμβάνει ή όχι και θυρεοειδικό παρέγχυμα(ιστό). Η συνηθέστερη θέση της κύστης του θυρεογλωσσικού πόρου εντοπίζεται πλησίον του υοειδούς οστού ,τμήμα του οποίου πρέπει να αφαιρείται μαζί με τη κύστη προκειμένου να αποφύγουμε την υποτροπή.
    Η τομή πραγματοποιείται λίγο ψηλότερα σε σχέση με τη τομή της θυρεοειδεκτομής και είναι μικρή (περίπου 3εκ.) με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
    Μετεγχειρητικός πόνος δεν υφίσταται και η διαρκεια νοσηλείας είναι ένα εικοσιτετράωρο.
    Ο κατάλληλος χειρουργός για αυτή την επέμβαση είναι οι χειρουργοί ενδοκρινών αδένων ή και οι ΩΡΛ χειρουργοί που έχουν τη σχετική εμπειρία.
    Στη διάθεση σας για περισσότερες πληροφορίες.
  3. new_mammy

    new_mammy New Member

    ευχαριστω για την απαντηση σας
    θα περιμενω με ανυπομονησια και ισως καποιες πιο διευκρινιστικες απαντησεις και στα υπολοιπα μου ερωτηματα
    καλο βραδυ
  4. Καλημέρα σας και πάλι.
    Συμπληρωματικά ,λοιπόν ,θέτω υπόψιν σας τα εξής:
    Ανατομικό ή λειτουργικό ελλάτωμα δεν υπάρχει μετεγχειρητικά.
    Σπινθηρογράφημα γίνεται απο τμήμα πυρηνικής ιατρικής, το οποίο συνήθως υπάρχει στα περισσότερα ολοκληρωμένα διαγνωστικά κέντρα.Δεν το κάνει δηλαδή ακτινολόγος.
    Σε οποιοδήποτε σημείο κι αν βρίσκεται η κύστη, είτε ψηλά στο τρήμα,(σπανιότατο), είτε πιο χαμηλα, αυτο που αφαιρείται είναι η κύστη (+/_ τμήμα του υοειδούς οστού) και οχι οτιδήποτε άλλο.
    Τέλος, η ύπαρξη κύστης θυρεογλωσσικού πόρου μπορεί ,ανάλογα με τη θέση που εντοπίζεται ,να προκαλέσει αλλοίωση της χροιάς της φωνής ,είται λόγω πίεσης ,είτε λόγω υποτροπιάζοντων φλεγμονών.
    Τέλος ,καλό θα ήταν ο έλεγχος που θα κάνεται ,εκτός των απεικονίσεων της κύστεως ,να περιλαμβάνει υπερηχογράφημα και λειτουργικό (αιματολογικό) έλεγχο του θυρεοειδούς αδένα.

    Σύσταση διαγνωστικού κέντρου δεν επιτρέπεται δημοσίως. Εαν θέλετε στείλτε μου pm.

    Με εκτίμηση
  5. new_mammy

    new_mammy New Member

    σας ευχαριστώ πολύ για την διευκρινιστική και άμεσή σας απάντηση
  6. ADelides

    ADelides Moderator Staff Member Moderator

    Θα ήθελα να συμπληρώσω τα εξής σε σχέση με το θέμα που είναι και αντικείμενο της Ωτορινολαρυγγολογίας:
    Πάντοτε πρέπει να συναφαιρείται το κεντρικό τμήμα (σώμα) του υοειδούς οστού διότι σε διαφορετική περίπτωση οι κύστεις (εφόσον είναι θυρεογλωσσικού πόρου- υπάρχουν και άλλες κυστικές βλάβες της μέσης γραμμής που δεν ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία) υποτροπιάζουν. Σπάνια η κύστη επεκτείνεται και πέρα από αυτό οπότε πρέπει να ακολουθείται μέχρι τη ρίζα της γλώσσας όπως σωστά αναφέρθηκε. Ωστόσο αυτό ακριβώς το σημείο, δηλαδή η αφαίρεση του τμήματος του υοειδούς κάνει την επέμβαση επώδυνη κατά την κατάποση τις επόμενες μέρες. Ο πόνος συνήθως περνάει με απλά παυσίπονα, όμως για λίγες μέρες θα υπάρχει.
    Ως προς την φωνή, σας κουράζει γιατί επηρεάζονται οι μύες που υπάρχουν στον λαιμό και πιέζονται από την κύστη και δεν έχει καμία σχέση με τις φωνητικές χορδές. Η αντίχηση της φωνής μπορεί να αλλάξει, η ίδια η φωνή όχι (θα σας ενδιέφερε αυτό αν είσασταν επαγγελματίας τραγουδίστρια).
    Σπινθηρογράφημα δεν χρειάζεται αν έχει αποδειχθεί ότι ο θυρεοειδής αδένας είναι φυσιολογικά στη θέση του.
    Οι επέμβαση αυτή είναι σε γενικές γραμμές πολύ απλή, καθημερινή και δεν απαιτείται πάνω από μία, το πολύ δύο μέρες νοσηλεία.
    Η τομή είναι όσο ειπώθηκε, περίπου 3 εκ, στο ύψος της κύστης, και το σημάδι εφόσον βρίσκεται στις πτυχές του λαιμού "σβήνει" μετά από λίγους μήνες.
    Η κύστη όμως πρέπει απαραίτητα να αφαιρείται κυρίως διότι μπορεί να παρουσιάσει φλεγμονή, απόστημα και τότε η ταλαιπωρία σας θα είναι σημαντική.
  7. new_mammy

    new_mammy New Member

    Κυριε Δελίδη σας ευχαριστώ για την αναλυτική απάντησή σας
  8. Καλησπέρα σας.
    Αφού ευχαριστήσω τον κο Δελίδη για τις διευκρινίσεις του όσο αφορά το τεχνικό μέρος της επέμβασης, τη διαφοροποίηση των εννοιών χροιά και αντιχηση και της δυσκαταποσίας μετεγχειρητικά ,θα ήθελα να διαφοροποιήσω τη θέση μου όσο αφορά στη διενέργεια του σπινθηρογραφήματος προεγχειρητικά.
    Η γνώμη μου είναι οτι σπινθηρογράφημα πρέπει να γίνεται πάντοτε προεγχειρητικά ,διότι σε πιθανή ταυτοποίηση θυρεοειδικού παρεγχύματος εντός της κύστης ,τίθεται αλλη μία ισχυρή ένδειξη χειρουργικής αφαίρεσης ,αφού όλοι γνωρίζουμε οτι έκτοπος θυρεοειδικός ιστός εμφανίζει πολλαπλάσιες πιθανότητες εξαλλαγής.Εναλλακτική πρακτική συνιστά η παρακέντηση δια λεπτής βελόνης και κυτταρολογική εξέταση ,τακτική την οποία δεν ακολουθώ.
  9. sambalisG

    sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

    Ευγε..!!
    Να και μία πολύ ωραία παρουσίαση και διαδικτυακή επιστημονική συζήτηση!!!:_applauso:
  10. Anna2829

    Anna2829 New Member

    Θα ηθελα αν μπορουσατε να με βοηθησετε με τις απαντησεις σας και μενα,ειμαι 34χρ και
    Πριν δυο χρονια εκανα υπερηχο τραχυλου και θηροειδη αδενα και εδειξε μια θυρογλωσσικη κυστη 1εκ. Αλλα μου ειπαν οτι δεν ηταν κατι ανησυχιτικο οι αιματολογικες τιμες του αδενα τοτε ηταν τα free T4 10.33pmol/L, τα t3 φυσιλογικες τιμες οπως επισης και η tsh, και αρχισα να παιρνω θυροξινη 50 kai μετα 100,ενα χρονο μετα εκανα ξανα αναλυσεις και τοτε τα free T4 ηταν φυσιολογικα αλλα η TSH 0,159miu/L, συνεχισα την θυροξινη για λιγο ακομα και την σταματησα, πριν κανενα εξαμηνοεκανα αναλυσεις τουβαδενα και αυτη την φορα ολα ηταν φυσιολογικα, μεχρι εδω ολα καλα αλλα πριν 2εβδομαδες προσεξα ενα κουβαρακι πανω απο το θυροειδη αλλα σκληρο και ετρεξα σε χειρουργο ο οποιος μου εκανε υπερηχο και ειναι εκει μαλλον που ηταν η θυρογλωσσικη κυστη αλλα ο υπερηχος εδειξε οτι ειναι συμπαγες και μου ειπε οτι οι κυστες συνηθως ειναι μαλακιες αλλα ισως αν ειναι εκει για πολλη καιρο μπορει να εκανε και καμια φλεγμονη και να σκληρηνε και μου εδωσε να πιο αντιβοιοση και αντιφλεγμονοδες και να παω σε 15 μερες να δουμε αλλα εγω ειμαι να σκασω απο αγωνια ,αν δεν εκανα υπερηχο θα ελεγα οτι ισως ειναι η ιδεα μου και ειναι απλα το κοκκαλο του φαρυγγα μου αλλα ο υπερηχος κατι εδειξε σιγουρα αν ειναι η ιδια κυστη με πριν δυο χρονια μεγαλωσε περιπου το τριπλασιο, σας παρακαλω αν μπορει καποιος να με βοηθησει με τις γνωσεις του θα ηρεμουσα, ευχαριστω πολυ

Share This Page