1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Έκανα λάθος; Θυροειδεκτομη - Λοβεκτομη

Discussion in 'Παθησεις Θυρεοειδούς και άλλων αδένων.' started by MommyDear, Apr 20, 2017.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
 1. MommyDear

  MommyDear New Member

  Θέλω να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο σας. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που είσαστε τόσο βοηθητικοί χωρίς να έχετε κανένα όφελος, κάτι που με κάνει πραγματικά να χαίρομαι! Θα προσπαθήσω (!) να είμαι σύντομη μην σας κουράσω.

  Ο ενδοκρινολόγος της μητέρας μου με παρότρυνε να κάνω εξετάσεις αναλυτικές θυρεοειδή και επίσης υπέρηχο μιας και αυτή πάσχει από Hashimotos. Την προηγούμενη χρονιά είχα κάνει Τ3, TSH, & T4, και ήταν φυσιολογικές. Έκανα όλες τις αιματολογικές εξετάσεις που πρότεινε ο ενδοκρινολόγος της μητέρας μου και ήταν όλες μια χαρά. Στον υπέρηχο που έκανα τελικά βρέθηκε μεγάλος 3,3ΕΚ Συμπαγές, ιςοηχογενης όζος, με περιοχές κυστικης εκφύλισης με αυξημένη ροη αίματος στο περιφερειακό τμήμα αυτού αλλα και στο συμπαγές .... επίσης δυο μικρούς όζους από την δεξιά μεριά 0,5cm. Δεν κρίθηκε κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο έκτος από το μέγεθος του μεγάλου όζου (ο όποιος σε άλλο υπερηχογράφημα μετρήθηκε 3,5cm).

  Η ενδοκρινολόγος με εξέτασε και μου είπε οτι το μεγάλο μέγεθος είναι αιτία να γίνει FNA.

  FNA:

  «Κυτταρολογικά ευρήματα- Μικροσκοπικά παρατηρούνται- Αρκετά θυλακικα κύτταρα σε αθροίσεις με μικροθυλακιωδη διάταξη με ανισομεγέθεις πυρήνες, αλληλοεπικάλυψη και εύθραυστο κυτταρόπλασμα και αρκετά με χαρακτήρες οξυφιλης μετάπλασης (Hurthle cells) σε μονοεπιπεδες ομάδες με ομοιόμορφους πυρήνες και αρκετό σαφές κυτταρόπλασμα. Παρατηρούνται επίσης πυκνόρρευστο κολλοειδές στο υπόστρωμα, αρκετά πολυπύρηνα γιγαντοκυτταρα, λίγα κυστικά μικροφάγα με κοκκία αιμοσιδηρινης και ερυθροκυτταρα.

  Συμπέρασμα- Κυτταρολογική εικόνα που εγείρει την υπόνοια θυλακιωδους νεοπλασματικης εξεργασίας (κατηγορία IV kata Bethseda 2007)»

  Μου είπε η ενδοκρινολόγος ότι χρειάζεται να γίνει θυρεοειδεκτομή και ήταν απόλυτη να μην γίνει λοβεκτομη (εάν χρειαστεί ιώδιο θα θέλει μεγάλη δόση, και δεύτερο χειρουργείο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό.) Είμαι εκπαιδευτικός και έχω άδεια το Πάσχα και αποφάσισα να το κάνω άμεσα μιας και η ενδοκρινολόγος είπε ότι ρέπει να βγει μέχρι το φθινόπωρο το αργότερο.

  «Βιοψία-Μικροσκοπικη εξέταση-

  -Ανάπτυξη στο δεξιό λοβό, δυο μικρών κολλοειδών όζων (ο,5εκ), ο ένας, με οξυφιλικη μετατροπή μερικών κυττάρων του,

  -Ανάπτυξη στον αριστερό λοβό, ευμεγέθους (μδ 3εκ), αδενωματωδους όζου με ικανές υποστροφές αλλοιώσεις και θέσεις θηλωδους υπερπλασίας, χωρίς τα μορφολογικά η τα (συμβατά) ανοσοφαινοτυπικα χαρακτηριστικά [CΚ19(+), σε ελάχιστα μόνον κύτταρα, HMBE-1(+), σε σπανιότατα μόνον κύτταρα], του θηλωδους καρκινώματος.

  Στοιχεια κακοηθειας δεν παρατηρηθηκαν.»

  Ομολογώ ότι αν και χάρηκα πολύ που δεν θα χρειαστεί ιώδιο, ταλαιπωριέμαι ψυχολογικά με την σκέψη ότι έκανα άδικα θυρεοειδεκτομή και ότι ίσως βιάστηκα, και ότι θα έπρεπε καλυτέρα να είχα κάνει λοβεκτομη να μην ειχα αναγκη χάπια..

  Έχασα ένα πολύτιμο όργανο άδικα… σκέφτομαι μερικές φορές.

  Ποια είναι η δική σας γνώμη;

  (Είπα δεν θα σας κουράσω, όμως έγραψα πολλά… Ο άντρας μου είχε πει μακάρι να είχα και λίγη αφωνία μετά την επέμβαση, :_risata:!)

  -Σύλβια
  Last edited: Apr 24, 2017
 2. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Καλησπέρα. Πάντα όταν πρόκειται για επεμβάσεις παίρνουμε και δεύτερη και ίσως και τρίτη γνώμη. Όπως και να' χει ό,τι έγινε έγινε. Ίσως έγινε για καλό μια και δε γνωρίζουμε την εξέλιξή του ίσως και τελικά να έγινε και άδικα. Όπως και να' χει η ζωή συνεχίζεται κανονικά και δίχως προβλήματα αφού πλήθος κόσμου κάνει τέτοιες επεμβάσεις καθημερινά.
  MommyDear likes this.
 3. MommyDear

  MommyDear New Member

  Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας. Έκτος από την ενδοκρινολόγο μου, είχα δει 2 χειρούργους. Ο πρώτος μου είπε ότι «δεν υπάρχει γιατρός στον πλανήτη που θα σου πει μην κάνεις χειρουργείο με αυτή την παρακέντηση.» Είχα την εντύπωση ότι το χειρουργείο ήταν μονόδρομος. Τέλος πάντων, there’s no use in crying over spilled milk… Απλός εκ τον υστέρων σκέπτομαι ότι μακάρι να είχα ψάξει λίγο παραπάνω για χειρουργό που θα το έκανε με λοβεκτομη.
  Last edited: Apr 22, 2017
 4. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Η ποιότητα της ζωής σας δε θα αλλάξει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το αφήνετε πίσω και προχωράτε μπροστά !!! :)
  MommyDear likes this.

Share This Page