1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΣΤΑΔΙΟ Β2

Discussion in 'Ογκολογία παχέος εντέρου.' started by DEPI, Sep 25, 2009.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
  1. DEPI

    DEPI New Member

    Καλημέρα σε όλους.
    Θα ήθελα προτού κάνω την ερωτησή μου να σας αναφέρω το ιστορικό του Πατέρα μου.Είναι 68 χρόνων και Πριν 2 μήνες σχέδον χειρουργήθηκε για πολύποδα παχέος εντέρου στο τυφλό.Η ιστολογική διάγνωση έγραφε τα εξής¨
    Aπεστάλη εγχειρητικό παρασκεύασμα δεξιάς κολεκτομής που περιλαμβάνει τμήμα τελικού ειλεού μήκους 18 εκ.συνεχόμενο ΄μέσω της της ειλεοτυφλικής βαλβίδος με τμήμα παχέος εντ΄ρεου μήκους 30 εκ.σε συνέχεια με τμήμα εγκαρσίου επιπλόου εκτάσεως 17χ9 εκ.Κατά την διάνοικη στο τυφλό και σε απόσταση 1 εκ. από την ειλεοτυφλική βαλβίδα παρατηρείται εξωφυτικός εξηλκώμενος νεοπλασματικό όγκος εκτάσεως 4Χ3 εκ. και πάχους 2εκ.Κατά τις διατομές ο νεοπλασματικό όγκος έχει όψη συμπαγή, χροια λευκόφαιη,σύσταση σκληροελαστική και διηθεί όλο το τοίχωμα.Στο περικολικό λίπος ανευρέθυησας 29 λεμφαδένες μ.δ από 0,1-2εκ.
    ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
    Αδενοκαρκίνωμα παχέος εντέρου μέσης διαφοροποίησης και παραγωγή εξωκυττάριας Βλέννης.Το στρώμα παρουσιάζει ικανή δεσμοπλαστική και ικανή αντιδραστικού τύπου φλεγμονή.Ο νεοπλασματικό όγκος διηθεί το τοίχωμα και εστιακά το περικολικό λίπος.Παθαολογοανατομικό στάδιο Β2 κατά ASTLER-COLLER.Ολοι οι ανευρεθέντες λεφμαδένες και τα χειρουργικά όρια είναι ελεύθερα νεοπλασματικής διηθήσεως.
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Aδενοκαρκίνωμα παχέος εντέρου, μέτριας διαφοροποίησης παθολογοανατομικό στάδιο Β2 κατά Αstler-Coller.

    Η ερώτηση μου ειναι η εξής:
    Στο στάδιο αυτό πρέπει να κάνει χημειοθεραπεία ή όχι.(Να σημειωθεί ότι πρίν 1 χρόνο είχε αφαιρέσει όγκο στο σιγμοειδές και είχε κάνει χημειοθεραπεία 8 κύκλων με XELODA και η οποία δεν τον είχε καταβάλλει καθόλου .Εκανε κανονικά όλες τις δραστηριότητες του).
    Ο Ογκολόγος που μας παρακολουθούσε μας είπε ότι πρέπει να κάνει πάλι χημειοθεραπεία και πραγματικά ξεκίνησε αλλά δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει την πρώτη.Αισθανόταν πολύ άσχημα,μέσα σε 5 μερες έχασε 4 κιλά.Και ειχε πολλές παρενέργειες που στην πρώτη χημειθεραπεία δεν είχε, παρόλου που ήταν το ίδιο σχήμα.
    Αφού επισκέφθηκα και άλλους 3 ογκολόγους μου είπαν και οι 3 ότι σε αυτό το στάδιο δεν χρειάζεται να κάνει χημειοθεραπεία.
    Δεν ξέρω τι πρέπει να αποφασίσω.Τί είναι καλύτερο-σωστό?Να την κάνει για όσο αντέξει;Η όχί; Πιστεύετε ότι θα έχει αποτέλεσμα ή να μην μπεί σε αυτήν την ταλαιπωρία;:sorrriso:
  2. sambalisG

    sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

    Ακούστε η ταυτόχρονη -μετάχρονη παρουσία όγκου στον πατέρα σας, αποτελεί πρόβλημα έντονης κυτταρικής νεοπλασματικής δραστηριότητας.
    Αν ο πατέρας σας είχε μόνο τον 2ο όγκο (παρουσία μη λεμφαδένων κλπ) πολύ πιθανά να μην χρειαζόταν χημειοθεραπεία.
    Η διήθηση του περικολικού λίπους και το βλεννώδες βεβαια αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες όμως.

    Απο την άλλη μεριά όμως η δημιουργία όγκου μετάχρονου και υπό χημειοθεραπεία νομίζω πως επιβάλλει περισσότερο την εκ νεου χορήγηση της.
    (Δεν είμαι ο ειδικότερος επί του θέματος αλλά εκ πείρας βασιζόμενος σας ομιλώ)!

Share This Page