1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση Χημειοθεραπεία-πόνος&αίμα

Discussion in 'Παθήσεις Πρωκτού (αιμορροϊδες-συρίγγια κλπ)' started by savroula, Feb 22, 2009.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
 1. savroula

  savroula New Member

  Καλησπέρα,
  Έχω καρκίνο μαστού και διανύω τη φάση των χημειοθεραπειών μου. Ήμουν πάντα ελαφρά δυσκοίλια και ο ογκολόγος μου μου έχει ήδη αναφέρει πως μία από τις παρενέργειες των φαρμάκων που παίρνω θα είναι η δυσκοιλιότητα.Μου πρότεινε καλή διατροφή (φρούτα, λαχανικά) και καλή υγιεινή.
  Εδώ και 15 μέρες περίπου ξεκίνησα να πονάω πολύ στην τουαλέτα και να βγάζω (ελάχιστο αρχικά, περισσότερο στην πορεία) αίμα στο χαρτί υγείας μετά το σκούπισμα. Ο πόνος είναι πλέον οδυνηρός όποτε πηγαίνω στην τουαλέτα. Μια νοσοκόμα μου έδωσε Ξιλοκαΐνη σε γέλη, αλλά ούτε αυτό φαίνεται να βοηθάει (κι αν βοηθάει, τότε δεν μπορώ να διανοηθώ πως θα ήταν ο πόνος χωρίς αυτή). Το πρόβλημά μου είναι πως αντανακλαστικά κι από φόβο για τον πόνο, ενώ με πιέζει το έντερό μου να κάνω την ανάγκη μου όταν πάω τουαλέτα και φαίνεται ότι μπόρω, σφίγγομαι τόσο που επαναφέρω τα πάντα μέσα, καθυστερώντας έστι το αναπόφευκτο. Φοβάμαι πως αυτή η συμπεριφορά μου θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στο εντερικό μου σύστημα.
  θα επισκεφτώ αύριο γαστρεντερολόγο , αλλά ήθελα να ακούσω και τη δική σας πρόταση.
  Εκτός από το πιθανό όνομα του προβλήματός μου και τις όποιες συμβουλές μπορείτε να μου προσφέρετε...ο προβληματισμός μου έγκειται και στα εξής:
  1. Η διατροφή αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να με βοηθά καθώς η αιτία οφείλεται στα φάρμακα. Τι πρέπει να τρώω ώστε να έχω πολύ πιο υγρή αφόδευση (νιώθω πως θα πονούσα λιγότερο σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά μπορεί και να κάνω λάθος). Κατανοώ πως αυτό δεν λύνει το πρόβλημα...
  2. Ως προς την "καλή υγιεινή": πλέονομαι κάθε φορά μετά την τουαλέτα, κάνω κομπρέσες με χαμομήλι, βάζω λίγη Bepanthol για να μαλακώσω τα πράγματα. Μπορώ να κάνω κάτι άλλο; Νομίζετε ότι κάτι από τα παραπάνω είναι κάτι λανθασμένο;

  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
 2. Νικόλαος

  Νικόλαος Moderator Staff Member Moderator

  Θα μπορούσες να δοκιμάσεις κάποια υπακτική ουσία όπως Λακτουλόζη οι οποίες δεν έχουν ιδιαίτερες παρενέργειες, με καλά αποτελέσματα.
  Αντένδειξη της λακτουλόζης είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, τα ηλικιωμένα άτομα με ηλεκτρολυτικές διαταραχές, η υποκαλιαιμία. Από τα συμπτώματα που περιγράφεις μάλλον λόγω της δυσκοιλιότητας έχεις ραγάδα στον πρωκτό.
  Ελπίζω να βοήθησα.

  Ρόγκας Νικόλαος
  Χειρουργός ουρολόγος

Share This Page