1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Barrett - Ελαφριά δυσπλασία - HALO ;

Discussion in 'Παθήσεις Οισαφάγου' started by kpap30, Sep 14, 2012.

Watchers:
This thread is being watched by 3 users.
  1. kpap30

    kpap30 New Member

    Καλησπέρα. Είμαι 39 ετών και στην τελευταία γαστροσκόπηση, αρχές Σεπτεμβρίου, η βιοψία έδειξε "μικρές εστίες χαμηλόβαθμης δυσπλασίας στις γλωσσίδες του πρόσθιου, οπίσθιου και αριστερού πλάγιου τοιχώματος". Εν τω μεταξύ ο οισοφάγος barrett εμφανίστηκε μόλις στην προηγούμενη ενδοσκόπηση, το Νοέμβριο του 2011 και μάλιστα ο παθολογοανατόμος μου είπε πως ίσως και να μην ήταν barrett καθώς τα ύποπτα κύτταρα ήταν ακριβώς στον ΚΟΣ :_s:. Έχω επίσης και διαφραγματοκοίλη, περίπου 3 εκατοστά. Παίρνω parriet εδώ και 2 χρόνια (από τότε δηλαδή που έκανα την πρώτη μου γαστροσκόπηση και διαγνώστηκε επίσημα ΓΟΠ, διαφραγματοκοίλη και οισοφαγίτιδα 2ου και 3ου βαθμού). Η συμβουλή του γαστρεντερολόγου μου είναι να παίρνω parriet καθημερινά και να ξαναπάω για εξέταση σε 6 μήνες, με προοπτική για καυτηριασμό με halo.
    Ψάχνοντας γενικά στο internet, διαπίστωσα τα εξής:
    Η εύρεση χαμηλής δυσπλασίας δεν είναι βέβαιη καθώς μπορεί να οφείλεται σε κάποια φλεγμονή. Από την άλλη μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξελιχθεί σε υψηλόβαθμη δυσπλασία ή και αδενοκαρκίνωμα. Βέβαια θεωρητικά αυτό δεν είναι πολύ πιθανό να γίνει σύντομα, αλλά στην περίπτωσή μου μέχρι στιγμής δεν είμαι και πολύ τυχερός... Διάβασα κάπου ότι ο barrett θα πρέπει να υπάρχει πολλά χρόνια (τουλάχιστον 10) πριν εμφανιστεί οποιαδήποτε δυσπλασία, αλλά εγώ τα κατάφερα σε 10 μήνες! :ngazzat:
    Η βαριά δυσπλασία από την άλλη, είναι αρκετά τρομοκρατική. Διάβασα ότι πολλοί προτιμούν να κάνουν οισοφαγοεκτομή καθώς σχεδόν οι μισοί που διαγιγνώσκονται με υψηλή δυσπλασία έχουν ήδη καρκίνο στα εσωτερικά τοιχώματα του οισοφάγου.
    Σχετικά με το σύστημα halo διάβασα πολλά ενθαρρυντικά στοιχεία. Είναι πολύ αξιόπιστη μέθοδος, αποτελεσματική σχεδόν 100%, με ελάχιστες επιπλοκές. Είναι βέβαια σχετικά καινούρια (εφαρμόζεται περίπου 10 έτη) αλλά όλες οι μελέτες λένε ότι θα επικρατήσει έναντι των άλλως και μάλιστα θα αρχίζει να εφαρμόζεται ευρέως και σε barrett χωρίς δυσπλασία.
    Μετά από όλα αυτά (ελπίζω να μη κούρασα πολύ) έχω την εξής ερώτηση:
    Αξίζει να περιμένω 6 μήνες και να διακινδυνέψω επιδείνωση της κατάστασής μου; Αφού αργά ή γρήγορα βλέπω να τη κάνω την επέμβαση, μήπως να τη κάνω μία ώρα αρχύτερα για να μου φύγει και το άγχος;
  2. gerasimosjazz

    gerasimosjazz New Member


    Καλημέρα kpap!
    Παρομοια κατάσταση με την δική μου διαβάζω ότι έχεις..... Καταρχήν κουράγιο και κάνε υπομονή... Δεν πρέπει να κάνεις καμία βιαστική κίνηση ούτε εσύ ούτε φυσικά κανένας από τους γιατρούς.....
    Θεραπεία για το barrett γίνεται ουσιαστικά με δύο τρόπους ή με HALO ή με MRI (βλεγονεκτομή ενδοσκοπικά) το HALO υπάρχουν γιατροι πολύ αξιόλογοι που να μπορούν να το κάνουν στην Ελλάδα με άριστα αποτελέσματα όχι απαραίτητα στην πρώτη συνεδρία ίσως χρειαστεί και δεύτερη.... Ενώ την βλεγονεκτομή επίσημα κανένας στην Ελλάδα. Αν με το HALO αφαιρέσεις τον Barrett και ελεγχεί αποτελεσματικά η παλινδρόμηση σου τότε σταματά οποιοδήποτε άγχος σου με την ασθένεια εφ όρου ζωής.
    Μην σκέφτεσαι μια οισοφαγεκτομή με χαμηλή δυσπλασία σε καμία περίπτωση.... Αν η βιοψία έγινε λαμβάνοντας 2πλή δώση πραζόλης το δείγμα πρέπει να ελεγχεί από δυο παθολογοανατόμους... έτσι λέει το πρωτόκολο. Αν και δύο συμφωνουν τότε κανε Halo και μετά Θολοπλαστική.
    Κουράγιο και μην αγχώνεσαι.........




    http://www.surgeryonline.gr/2305-ερώτηση-για-μετά-επέμβαση.html
  3. kpap30

    kpap30 New Member

    Γεράσιμε σε ευχαριστώ για την απάντηση και τις συμβουλές σου. Προφανώς και δε σκέφτομαι για οισοφαγεκτομή (ο γιατρός μου ούτε καν ανέφερε τη λέξη και επιπλέον πουθενά δε διάβασα να προτείνεται σε χαμηλή δυσπλασία). Η αλήθεια είναι ότι ίσως διυλίζω τον κώνωπα, απλώς προσπαθώ ,αν είναι εφικτό, να προλάβω τα χειρότερα.
    Σχετικά με τη μέθοδο της βιοψίας που αναφέρεις (με 2πλή δώση πραζόλης), δεν έχω ιδέα... Δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό ούτε στην γαστροσκόπηση ούτε στην βιοψία. Αυτό που μου είπε ο γιατρός μου είναι ότι την επόμενη γαστροσκόπηση (στο 6μηνο) θα την κάνουμε σε μία κλινική όπου με κάτι υγρά θα διαπιστώσουμε καλύτερα τον barrett και τη δυσπλασία και θα αποφασίσουμε για HALO.
    Διάβασα και την δική σου περίπτωση και είδα ότι ταλαιπωρήθηκες λίγο με τη θολοπλαστική. Ελπίζω τώρα να είσαι καλύτερα και να είναι όλα παρελθόν. ;)

Share This Page