1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΠΕΙΝΑΩ ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΩ? ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ή ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ

Discussion in 'Ψυχολογική Υποστήριξη Παχυσαρκίας' started by ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΝΑ, Jan 16, 2008. 1. Απο πολύ μικρή ηλικία αναπτύσσεται μέσα στον καθένα μας η διατροφική μας συμπεριφορά. Είναι μια συμπεριφορά που την μαθαίνουμε απο συσχετίσεις και κοινωνικές παρατηρήσεις που κάνουμε γύρω μας.

  Για παράδειγμα ένα μικρό παιδί, θα το επιβραβεύσουμε όταν κάνει μια καλή συμπεριφορά θα του δώσουμε ένα μπισκότο, μια σοκολάτα, σαν μια θετική ενίσχυση. Στις γιορτές, στα συναισθήματα χαράς, στην διαπροσωπική μας επικοινωνία, στην κοινωνικότητά μας, στους τρόπους ευγενείας απο την οικογένεια μας έχουμε μάθει να συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις με φαγητό, να απολαμβάνουμε και να τιμάμε τον άλλον μ’ ένα ωραίο τραπέζι , μια τούρτα γενεθλίων, παραδοσιακά φαγητά στις γιορτές όπως το Πάσχα κλπ.

  Απο την άλλη πλευρά του νομίσματος έχουμε να κάνουμε με τις αρνητικές ενισχύσεις που μας μαθαίνουν να τρωμε, σε περίοδο άγχους, θλίψης ή και θυμού συχνά κάποιο αγαπημένο δικό μας πρόσωπο θα μας έχει προσφέρει κάτι να φαμε για να μας ηρεμήσει, ανακουφίσει, να «ξεχαστούμε», να νιώσουμε χαρά απο το φαγητό για να διώξουμε την δυσφορία μας.

  Αν αυτός ο τρόπος εδραιωθεί και γίνονται συνεχόμενες συσχετίσεις κατά την εξέλιξη μας σαν προσωπικότητα ή με κοινωνικά γεγονότα της ζωής τότε για ορισμένους ανθρώπους η βιολογική ανάγκη για φαγητό μετατρέπεται σε συναισθηματική ανάγκη για φαγητό που συχνά τους οδηγεί να χάνουν το έλεγχο και την σταθερή διατροφική τους ισορροπία.

  Σε έρευνα που έγινε σε μεγάλο δείγμα ευρωπαίων (Warburton, 1993), 3500 συμμετέχοντες ερωτήθηκαν ποιες «καθημερινές απολαύσεις θεωρούσαν οτι τους πρόσδιδαν την μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Στον πίνακα που ακολουθεί αναγράφονται τα αποτελέσματα:

  Επικοινωνία με φίλους Διακοπές Γεύμα/Φαγητό/Γλυκά Καφές/Τσάι Αλκοόλ Κάπνισμα Ερωτική
  επαφή

  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ 86%

  ΔΙΑΚΟΠΕΣ 83%

  ΓΕΥΜΑ/ΦΑΓΗΤΟ/ΓΛΥΚΟ 81%


  ΚΑΦΕΣ/ΤΣΑΙ
  77%

  ΑΛΚΟΟΛ 71%

  ΚΑΠΝΙΣΜΑ 70%

  ΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ 61%


  Είναι φανερό οτι η απόλαυση που σχετίζεται άμεσα με το φαγητό είναι αρκετά υψηλή στις προτιμήσεις των ανθρώπων , 3ή στην σειρά, αλλά και η 2 πρώτες επιλογές απόλαυσης σχετίζονται έμμεσα με το φαγητό ειδικά στον Ελληνικό πληθυσμό που όπως εξηγήθηκε έχουμε μάθει να συνδέουμε τις κοινωνικές εκδηλώσεις ή γιορταστικές περιόδους με φαγητό.

Share This Page